De geverfde vogel

Boek 1965
Auteur: Jerzy Kosinski

Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog, waarin de ouders in Polen hun zesjarig zoontje naar het oosten sturen om aan het oorlogsgeweld te ontkomen. Het jongetje is van welopgevoede joodse ouders en komt terecht in een macabere wereld van bleke plattelanders. Een van zijn ontmoetingen is de vogelaar Lekh, die uit pure frustratie een van zijn gevangen vogels in schrille kleuren verft en loslaat om naar zijn woongebied terug te laten keren. Dit alles omdat zijn geliefde Ludmilla, op jonge leeftijd verkracht en verworden tot nymfomane, zijn liefde niet kan en wil beantwoorden. De geverfde vogel keert terug en wordt door zijn soortgenoten  verstoten en doodgepikt daar zij hem niet herkennen, door de verf, als een van hun.

De geschiedenis van de geverfde vogel staat symbool voor de wederwaardigheden van het joodse jongetje dat  vanwege huidskleur en opvoeding door de plattelanders eveneens wordt verstoten en niet wordt herkend als mens. Het enige wat hem rest is overleven in deze wrede, perverse en vijandige wereld.De geverfde vogel
Olie op doek 120 x 100
1974De gehangenen
Olie op doek 50 x 60
1974Elka met de bok
Olie op doek 50 x 60
1974De gekke Ludmilla
Olie op doek 50 x 60
1974De kalmukken
Olie op doek 50 x 60
1974


Ontmoeting op het ijs
Olie op doek 60 x 70
1974

Met de stilte die weerklinkt uit deze schilderijen zoals "De gekke Ludmilla" of "Ontmoeting op het ijs" geeft hij een wel zeer gevoelige en liefdevolle interpretatie van Kosinski's boek.